Google Akademik PDF Okuyucu Kullanmanız için 4 Neden

Google Scholar, çoğumuzun literatür taramada başvurduğu ilk adres olma özelliği taşıyor. Ancak, ulaştığımız makalelerin PDF versiyonlarında yaşadığımız temel bazı zorluklarımız var. Google Akademik PDF Okuyucu (Google Academic PDF Reader) bunun için tasarlanmış bir araç ve YZ desteğiyle bize önemli avantajlar sunuyor. Bu bölümde Google Akademik PDF okuyucunun ne işe yaradığından ve bazı avantajlarından bahsettim.

❓Bir Araştırmacıya PDF Okuyucular Neler Sunmalı?

Çok güzel bir soru. Cevabı da hepimizin deneyiminde saklı. Günümüzde, PDF okuma araçları oldukça fazla özelliklere sahip. Bir Adobe kullanıcısı olarak, yıllık lisans ücretimin karşılığını Adobe Acrobat ile aldığımı pek düşünmüyorum. E-imza gibi kullandığım birkaç özellik var ki çok ekstra şeyler değil. Geri kalan zamanda çeşitli hatalardan dolayı isyan ettiğim oluyor. Ancak, ücretini verdiğiniz yazılım size fazlasını sunsun istiyorsunuz.

Soruya dönelim. Bu soruya verilecek çok sayıda cevap var. Örneğin; ben okuduğum makale PDF’ini ad vererek kaydetmeyi tercih eden biriyim ki arşivimde hızlıca bulabileyim. Xchange PDF Reader ile bunu kolayca yapabilirken ücretini verdiğiniz Acrobat Reader bunu bile sağlayamıyor. Ne dertmiş be der gibisiniz. Neyse ki, Google bir araştırmacı için temel şeyleri düşünüp, cevabı vermiş diyeyim. Bu da yazımızın konusu.

Kullandığınız PDF uygulamaları hakkında görüşlerinizi merak ediyorum. Hemen aşağıya yazabilirsiniz.

Google bu araçla araştırmacıların en temel deneyimlerine hitap ederken, boşluğu dolduran bir araç yaptığını düşünüyorum. Aslında, bir makale okuyan araştırmacının en temel problemlerine odaklanmış. Sadece bir PDF eklentisi ile rakipsiz özellikler sunmayı da başarmış görünüyor. Belki çok abartı gelebilir ama bizi basit yüklerimizden kurtardığı ve bunu da ücretsiz sunduğu için yine “İyi ki varsın Google” demek gerek.

䷉Google Akademik PDF Okuyucu Nedir?

Kısaca, Google Scholar ile entegre çalışan web tabanlı PDF okuyucu ve YZ destekli özellikleriyle araştırmacılara kolaylık sunan bir Chrome eklentisi.

Bir Google Chrome Eklentisi olarak kullanabileceğiniz bu okuyucuyu kullanmaya başlamak oldukça basit. Öncelikle, aşağıdaki bağlantıdan Chrome Web Mağazası sayfasına giderek “Eklentiyi ekle” seçeneğine tıklayarak yükleme işlemini tamamlayabilirsiniz.

Araç yüklendikten sonra, sağ üst köşede bulunan araç simgesini tıklayarak araç çubuğunuza sabitlemeniz öneriyorum. Bu şekilde eklentiye hızlı ve kolay bir erişim sağlayabilirsiniz.

Nasıl Kullanılır?

Google Scholar’daki veya herhangi bir yerdeki makale seçildiğinde, eğer makale bir PDF dosyası içeriyorsa, bu dosya açılarak araç tarafından işlenir. Araç, PDF dosyasının içeriğini üst sol köşede bir simge ile gösterecektir. Bu simge, aracın PDF içeriğini başarıyla okuduğunu gösterir.

Araç, sadece çevrimiçi PDF’lerle sınırlı kalmaz, aynı zamanda yerel diskinizdeki PDF dosyalarını da okuyabilir. Bunu yapmak için tarayıcıda dosya yolunuzu girerek yerel bir PDF dosyasını açabilirsiniz.

💥Google Akademik PDF Okuyucu Neden Kullanılmalı

Google Akademik PDF Okuyucu’nun bize sunduğu bazı benzersiz avantajları var. Yapay zeka destekli bu PDF okuyucu bazı akademik işlemleri oldukça kolay hale getirebiliyor. Sırasıyla, olimpiyat madalyalarıyla süslediğim bu dört özelliği inceleyelim;

🥇PDF İçinde Gezinirken Alıntılama

En kurtarıcı özellik. Bazı veritabanlarının yaptığını Google bu eklentide YZ desteği ile yapabiliyor. Yani makalede alıntılamak istediğiniz yazarı veya numarayı gidip referanslar bölümünde aramaya gerek yok. Yapay zeka ile o atıfı Google Scholar dizininden çekiyor ve künyesini detaylı sunuyor. Dilerseniz, hızlı bir geçişle o makaledesiniz.

Google-Akademik PDF Okuyucu Özellik-1
Google-Akademik PDF Okuyucu Özellik-Gezinirken Alıntılama

🥈Makale Bilgileri, Atıf Yapma ve Kaydetme Seçenekleri

Araç, makaleyi çeşitli atıf stillerinde kaydetmeyi sağlarken, alıntı sayısı, ilgili makaleler gibi bilgileri de sunar. Ayrıca, makaleyi isterseniz Google Scholar kütüphanenize kaydetmenize olanak tanır.

Google Akademik PDF Okuyucu Ozellik 4

🥉İçindekiler Tablosu Oluşturma

Araç, makalenin içeriğini anında tarayarak, YZ desteği ile mevcut olmayan bir içindekiler tablosunu oluşturur ve bu tablo üzerinden hızlıca gezinti yapmanıza olanak tanır. İçindekiler tablosundaki herhangi bir bölüme, şekle veya tabloya tıklayarak doğrudan o bölüme gidebilirsiniz.

Google-Akademik PDF Okuyucu Özellik-2
Google-Akademik PDF Okuyucu Özellik-YZ ile İçindekiler Tablosu Oluşturma

🏅Atıfta bulunan Tablo ve Şekillere Hızlı Ulaşma

Araç aynı zamanda YZ desteği ile metin içerisinde atıfta bulunulan tablo ve şekilleri birer bağlantı haline dönüştürür. Böylece ilgili metni okurken atıfta bulunulan yeri hızlıca inceleyebilirsiniz. Bazen başarısız olduğunu gözlemlesem de aynı bir veritabanında makale okuma yapar gibisiniz.

Orta Google Akademik PDF Okuyucu Ozellik 3

🎖️Kolay Okuma İmkanı: Koyu ve Gece Modu

Son olarak, Google akademinin gözlerini de düşünmüş. Geceli gündüzlü çalıştığınızı biliyoruz, bu yüzden gözlerinizi koruyun demiş ve koyu, gece modu gibi ekstra özellikler sunmuş. Dilerseniz sistem modunda bırakarak geçişi bilgisayarınıza da bırakabilirsiniz.

💬 Değerlendirme

Bu yeni Google Scholar PDF Okuyucunun, akademik makaleleri okumayı ve yönetmeyi çok daha kolay hale getirdiği bir gerçek. İçindekiler tablosu, hızlı gezinti, alıntılama ve referans yönetimi gibi özellikleri sayesinde, özellikle araştırma yapan kullanıcılar için oldukça faydalı bir araç.

Not alma gibi bazı özelliklerin eksikliği, kullanıcıların bu konuda ek araçlara ihtiyaç duymasına neden olacaktır. Lütfen bunu da düşün Google. Yine de genel olarak, daha hızlı ve verimli makale okumalar için güçlü bir yardımcı olduğunu düşünüyorum. Kullanıyor ve paylaşımcı bir şekilde tavsiye ediyorum.

Ali Kaplan, PhD

Yazıyla ilgili geri bildirimlerinizi isterseniz aşağıda isterseniz mail yoluyla ulaşarak yapabilirsiniz. Teşekkürlerinizi sunmak için yazıyı sevdiklerinizle veya sosyal medyada paylaşmanız yeterli olacaktır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ali KAPLAN sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin