Press ESC to close

Pomodoro Tekniği: Focus To Do

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Verimli Bir Zaman Yönetim Aracı: Pomodoro. Günümüzde zaman yönetimi uygulamalarından iki milyonu aşkın insanın kullandığı düşünülen ünlü “Pomodoro Tekniği”ni inceleyelim. Francesco Cirillo tarafından geliştirilen teknik, zaman yönetiminde birçok ticari ürüne dönmüş durumda. İnternette de fazlasıyla kaynak bulacağınız bu en bilindik yöntemi, sonlarda başarılı bir uygulama tavsiyesiyle sunuyorum.

Pomodoro Tekniği

Francesco Cirillo henüz bir üniversite öğrencisiyken hepimizin yaşadığı o sorunsal ile karşılaştı: “Zaman Yönetimi”. Zamanın sonsuz gibi görünen akışı içerisinde, zamanın yetmemesi onu bir çözüm yolu aramaya itti. Az zamanda verimliliği yakalamak amacıyla çıktığı yolda Pomodoro’yu keşfetti. Bu doğrultuda, zamanı 25 dakikalara bölen odaklanma döngülerini seçti.

“Zaman bir düşman değil, bir müttefik olarak görülmeli” diyen Francesco Cirillo 2006 yılında “Pomodoro Tekniği” kitabını yazarak, ücretsiz olarak erişime açıyor. 2013 yılına gelindiğinde, kitabın PDF hali iki milyonu aşkın indirilmiş. Günümüzde, kendi adını verdiği Cirillo Consulting ile dünyada birçok büyük şirkete danışmanlık hizmeti vermektedir. Pomodoro tekniği, verimlilik eğitimleri gibi bir çok alanda hizmet sunan şirket aynı zamanda pomodoro için bir web uygulaması da geliştirmiş. Ben, henüz resmi bir mobil uygulaması olmadığından birçok platformda hizmet sunan “Focus to Do” uygulamasını rutin hayatımda kullanıyor ve tavsiye ediyorum.

Pomodoro Tekniği Nasıl Uygulanır?

Francesco Cirillo üniversite yıllarında çalışırken zaman tutarak çalışma disiplinini sağlamak istiyor. Bu sebeple çalışırken sayaç olarak bir mutfak sayacını kullanıyor. Bu sayacın domates görünümlü olmasından dolayı bu tekniğe İtalyanca’da domates anlamına gelen “pomodoro” ismini veriyor.

Pomodoro tekniğini uygulama süreci oldukça basit. Bu teknik, zamanın 25 dk gibi kısa ve etkin periyotlara bölünmesini içeriyor. Çalışma-mola-Çalışma şeklinde devam eden teknikte kısa molalar 5 dk iken dört pomonun bir araya gelmesiyle oluşan bir pomodoro sonunda 15-20 dk gibi büyük bir mola veriliyor. Sonrasında çalışmaya aynı döngüde devam ediyorsunuz.

Hedeflediğiniz işlerinizi pomolara bölerek sürece başlayabilirsiniz. Bir işi hedef pomo sayınız üzerinden bölerek yola başlıyorsunuz. Esas itibarıyla çalışma sırasında asla dikkatinizi başka yöne vermemeniz gerek. Çünkü, pomodoro mutlak bir odaklanma süreci. Bilakis pomo sürecini bölerseniz, sıfırlayarak kendinize bir ceza vermeniz isteniyor. Ayrıca, mola süresi mutlaka iyi değerlendirilip es geçilmemesi gerek.

Pomodoro tekniğinin zaman yönetiminin yanında verimlilik, motivasyon, iş disiplini gibi birçok faydası bulunmakta. Sonuçta her iş alanına uygun olduğu gibi pomodoro tekniği ile ders çalışabilmek de mümkün. Uzun yıllardır kullandığım bu teknikle verimliliğimi artırırken, hatta şuan yazımın bu kısmında 13. pomoyu deviriyorum.

Pomodoro tekniği için kullanacağınız birçok yazılım ve uygulamalar piyasada mevcut. Ben içlerinden en etkili bulduğum ve birçok platformda da yer alan Focus to Do uygulamasını kullanıyorum.

Focus To Do Uygulaması

Uygulamanın Türkçe desteği ve kolay bir ara yüze sahip olması tercih sebeplerimden biri. Aynı zamanda birçok platformda senkronize kullanabiliyorsunuz (pc, mac, mobil, tablet, akıllı saat, tarayıcı vb.). Eğer bir akıllsa saate de sahipseniz uygulamayı saat üzerinden de kolaylıkla kullanabiliyorsunuz. Bu sayade telefondan, bilgisayardan uzak odaklanabiliyorsunuz.

Biraz deneyimledikten sonra premium satın alma düşünülebilirsiniz. Sınırsız versiyonu için de iyi bir fiyat politikası uyguladığını söyleyebilirim. Sınırsız pakette çalışmalarınıza dair detaylı grafiklere ulaşabilmeniz mümkün. Program beklentilerimi karşıladığından dolayı ben premium almayı tercih ettiğimi belirteyim.

Pomodoro Tekniği

Focus To Do Kullanımı ve Uygulamanın Özellikleri

Projeler: Yeni projeler oluşturarak üzerinde çalışmalarınızı sürdürebiliyorsunuz. Ayrıca, ücretsiz versiyonda maksimum dört proje ekleyebiliyorsunuz.

Görevler: Projelerinizin bölümlerini görevler şeklinde ekleyebilirsiniz. Örneğin, görev eklerken hedef pomo sayısını girebiliyorsunuz. Sonrasında pomolar ile tamamlamak size kalıyor. Dahası, güne başlarken kaç göreviniz olduğu bildirimle size hatırlatılıyor.

Katı Mod: Telefonu kilitleme, uygulamaları engelleme, telefonu çevir ve çıkmayı yasakla gibi dört seçenek var. Telefonu çevir veya çıkmayı yasakla uygulamaları gayet iyi. Mesela, telefonu çevir özelliğinde pomo başlar başlamaz geri sayım ile telefonu ters çeviriyorsunuz. Eğer, herhangi bir anda telefonu kaldırırsanız 10’dan geriye sayım başlıyor ve çevirmediğiniz taktirde pomonuzu iptal ediliyor. Kuşkusuz, tam odaklanma için bu modu kullanmak isteyebilirsiniz.

Arka Plan Sesi: Pomo akarken, odaklanmanıza eşlik edecek doğal sesleri dinleyebiliyorsunuz. Artık her pomo için ayrı arka plan sesi belirlemek mümkün.

Bugün: Bu sekme altında projelerinizde, görevlerde ne durumda olduğunuzu görebiliyorsunuz. Seçim yapıp başlayabiliyorsunuz.

Birgün, Yarın, Yaklaşan: Günlük görevlere yönelik hedeflerin planlandığı bölüm.

Aktiviteler: Takvim/saat bazında etkinliklerinizi gösteriyor.

Grup: Gruplara dahil olabilir, isterseniz kendiniz de bir grup kurabilirsiniz. Hatta grup içinde performans sıralaması tablosu yarışı keyifli bir hale getirebiliyor. Türkiye’den TYT, ALES gibi çeşitli sınav grupları yer alıyor. Grup kodu ile arama yapıp ilgili grupa dahil olabiliyorsunuz. Hatta ülkemizde sınavlara yönelik çalışma grupları da bulunmakta. Böylece rakiplerinizle kıyasıya bir yarış içerisine girebilirsiniz.

Orman: Siz çalıştıkça büyüyen bir orman düşünün. Belli kriterlere göre topladığınız puanlar ile fidanınızı büyütüyorsunuz. Tabi puanları da tamamladığınız pomolar ile kazanıyorsunuz. Güzel bir motivasyon aracı olarak kullanılabilirsiniz.

Sıralama: Uygulama içerisinde tamamladığınız pomodoro süresine ve fidan geliştirme seviyenize göre tüm kullanıcılar içerisindeki sıranızı görebiliyorsunuz.

Focus to Do ile Performansınızı Ölçün

Bir yönetimci olarak çok sevdiğim bir sözdür: “Ölçemediğin şeyi yönetemezsin” (Peter Drucker). Rapor bölümünden detaylı grafiklere ulaşabilirsiniz. Bence programın fark yaratan kısımlarından biri. Aşağıda yer alan raporların hepsi, size iki farklı panelde sunuluyor. İlk kısımda pomodoro, ikinci kısımda görev bazlı istatistikler var. Gerçi, rapor paneline ücretsiz versiyonda baya kısıtlı erişebildiğinizi unutmadan söylemek isterim.

    • Genel Bakış: Toplam odaklanma süresi, bu haftanın odaklanma süresi, bugünün odaklanma süresi gibi üç değişkenin istatistiğini görebilirsiniz.
    • Pomodoro Kayıtları: Son haftayı saatlik dilimlerde veren bu tabloda  projelerinizi renklerine göre ayırt edebiliyorsunuz.
    • Odak Zaman Hedefi: Bu kısımda günlük odak zaman hedefinizi belirleyip, aylık takvimde odak zamanınıza hangi günler, ne kadar ulaşabilmişsiniz görmek mümkün. Aynı zamanda geçmiş aylarda ne kadar odaklanmışsınız geriye dönüp bakabiliyorsunuz.
    • Pomodoro Eğrisi Grafiği: Günlük, haftalık, aylık bazda çalışma sürelerinizi grafik olarak döküyor.
    • Tarihsel Rapor: Günlük/Haftalık/Aylık/Toplam süreçte performansınızı grafiklere döküp, indirebilir ya da paylaşabilirsiniz.

 

 

Pomodoro Tekniği’nden tam anlamıyla faydalanabilmeniz için alışkanlık haline getirmeniz gerekiyor.

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Öğr.Gör. Ali Kaplan

Yazıyla ilgili geri bildirimlerinizi isterseniz aşağıda isterseniz mail yoluyla ulaşarak yapabilirsiniz. Teşekkürlerinizi sunmak için yazıyı sevdiklerinizle veya sosyal medyada paylaşmanız yeterli olacaktır. 

Comments (2)

  • findasays:

    24 Temmuz 2022 at 1:00 PM

    Arkadaşlar herkese selam, 2023 YKS çalışmalarını bu uygulamayla sürdürmek isteyen öğrencilere(ben de dahil) bu grubu oluşturduk. Eğer gerekli titizliği gösterebileceğini düşünüyorsanız aramızda sizleri de görmek isteriz. Başarılar herkese, iyi çalışmalar. Aşağıya gerekli bilgileri bıraktım, ne yapacağını biliyorsun 🙂

    KOD: ERLNZ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ali KAPLAN sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et