Press ESC to close

Yapay Zekayla Literatür Tarama: Consensus

Belirli bir konudaki kanıtlara hızlı erişebilmek için, biz sağlık alanında çalışanlar genelde soluğu Pubmed, Cochrane gibi yerlerde alsak da, Consensus gibi yapay zeka ile desteklenmiş literatür araçlarının da popülerliği giderek artmaktadır. Özellikle bir profesyonel kullanıcı olmadan da sağlık okuryazarlığı gibi çeşitli sorularınıza hızlı ve bilimsel cevaplar bulabilmeniz mümkün. Aynı zamanda akademik amaçlı kullanımda da bir literatür tarama aracı olarak kullanabilirsiniz. Haritalı bir şekilde arama yapmak için kullanılan Litmaps’i incelediğim yazıma bakalabilirsiniz.

Gelişmiş veri tabanlarında literatür araması yaparken anahtar kelimelerinizi iyi seçmeniz gerekir. Aslında birçok kaliteli veri tabanı yapay zeka modellerinden faydalanıyor olsa da soru temelli aramalara henüz açık değiller. Bunun sebebini, tabii ki profesyonel kullanım olarak açıklayabiliriz.

Consensus, henüz beta aşamasında kullanıcı deneyimine sunulan, kanıt temelli sonuçları basit araştırma soruları sorarak bulabileceğiniz, GPT-4 gibi gelimiş yapay zeka modeli kullanan, bir arama motoru görevi sunuyor. Üstelik sorgularınızda yer alan araştırmaları belirli kalite denetimlerinden geçirdiklerini belirtiyorlar. Resmi web sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Consensus ile Neler Yapabilirsiniz?

Consensus ile hızlı sonuçlar elde etmek mümkün. Arama yapmanın en kolay yolu soru sormaktır diyorlar. Bu noktada sorularınızı akademik temelli sormanız gerektiğini belirteyim ve nasıl sorular sormanız gerektiğini biraz açalım;

  • Basit evet/hayır soruları yöneltin: D vitamini kullanımının insülin direncine etkisi nedir?
  • İlişki arayabilirsiniz: Duygusal zeka ile kişilik yapısı arasındaki ilişki nedir?
  • Etki sorgulayın: Sigaranın akciğer kanseri üzerine etkisi nedir?

Not: Akademik araştırmalar sadece bir nicel veri üzerine kurulmadığından aramalarınızda genel istatistik soruları sormamalısınız.

Özellikler

Konsensüs: Türkçe anlamıyla; uzlaşma. Söylendiği gibi bu yapay zeka aracının bize sunduğu en önemli özellik; sorgunuza yapay zeka temelli bir uzlaşı sonucu vermek. Bunun için, ilgili aramanızı yaptıktan sonra sol-yukarıda yer alan “Synthesize” butonuna tıklamanız yeterli. Consensus, sorgunuzda yer alan makaleleri derleyerek cevabını özet (summary) ve bir metrikle (consensus meter) görselleştiriyor. Dahası size kaç makaleden özet çıkardığını belirtip, listelenen makalelerin sonucunu etiketliyor. 

Consensus arama örneği
Consensus arama örneği

Consensus meter: Yanıtınıza güvenilir cevabı veren iyi düşünülmüş bir görsel araç. Modellerinin %90 başarılı olduğunu, aynı zamanda bazı çalışmalarda önemli bağlamları gözden kaçırabileceğini belirtiyorlar.

Makalelere erişim: Makalelerin abstract kısımlarına doğrudan erişebilirken, tam sürümler için ilgili veri tabanlarına bağlantılar veriyorlar. Bundan başka; yüksek atıf, Sciscore, randomize kontrollü çalışma, meta analiz, sistematik derleme vb. makale özelliklerini de etiketlerden görebilirsiniz.

Bilimsel Alanlar: Sağlıktan sosyal bilimlere kadar geniş yelpazede aramalar yapabilirsiniz.

Dil Desteği: Türkçe dil desteği bulunmuyor. Aramalarınızı İngilizce yapmalısınız.

Uygulama Desteği: Henüz yok.

Öğr.Gör. Ali Kaplan

Yazıyla ilgili geri bildirimlerinizi isterseniz aşağıda isterseniz mail yoluyla ulaşarak yapabilirsiniz. Teşekkürlerinizi sunmak için yazıyı sevdiklerinizle veya sosyal medyada paylaşmanız yeterli olacaktır. 

Comments (2)

  • Enes Taplisays:

    14 Haziran 2023 at 6:34 PM

    Merhabalar Ali,
    Senin paylaşımın ile böyle bir bilgiyi öğrendim. Aydınlatıcı ve hocalık rolünü bana da uyguladığın için teşekkür ediyorum.
    ChatGPT, yapay zeka destekli sohbet botları, yapay zeka asistanları aslında geç kalmış bir proje. Yıllardır Siri, Google Asistan, Google Duplex gibi yapılar ile bugün gerçek sekreterlerin yerlerini çoktan almış olmalıydı diye düşünüyorum. Denemek istedim, birden fazla denendiğinde üyelik istedi. Türkçe dil desteği olmadığını da paylaşmışsın zaten.
    Benim işime pek yaramayabilir ama ileride bu tür teknolojilerin gelişeceğine dair kilometre taşları bunlar.
    Paylaşımın için tekrar teşekkürü borç biliyorum.

Bir yorum da siz bırakmaya ne dersiniz..

Ali KAPLAN sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Bağlantıyı kopyala