Press ESC to close

Cornell Not Alma Tekniği: Cornell Notes

Cornell Tekniği Nedir?

Gelişmiş not alma tekniklerinin keşfedilmesinde, zaman baskısı ve bilişsel becerileri geliştirmek önemli olmuştur. Öncesinde, teorik yazımız olan iyi not nasıl tutulur ile bunu konuyu detaylıca ele almıştık. Dolayısıyla, non-lineer veya gelişmiş not alma tekniklerinin klasik not tutma yöntemlerine göre avantajlarını artık biliyoruz.

Etkili akademik araçlar olarak, gelişmiş not tekniklerinden bir başkası olan kavram ve zihin haritalamayı da buradan inceleyebilirsiniz. Halihazırda, bilişsel gelişime etkisi kanıtlanmış Cornell Tekniği bu bölümün parlayan yıldızı.

Cornell Üniversitesi öğrencilerinin, okuma ve dinleme ile anlama alanlarında başarılarını artırmak üzere Walter Pauk tarafından geliştirilmiştir. Doğrusu, cornell tekniği yurt dışında sık kullanılmasına rağmen ülkemizde çok fazla bilinmemekte ve kullanılmamaktadır. Ancak, İTÜ Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi sayfasında etkili not alma tekniği olarak öğrencilerine Cornell Tekniğini önerdiğini görebiliyoruz.

Cornell Tekniği ile Nasıl Not Alınır?

Cornell not alma tekniğinde, sayfa üçe bölünmüştür. Şöylelikle, sayfada dikey hat ile altta birleşen yatay bir hat bulunmaktadır. Not tutan kişi, dikey hattın sağ tarafına notlarını alır. Notlara karşılık gelen soru ifadesi ya da anahtar kelimeleri dikey hattın sol tarafına yazar. Ardından, sağ taraf kapanır, anahtar kelime ya da sorulardan yola çıkılarak notlar hatırlanmaya çalışılır. En sonunda alt bölüme notların kısa ifadelerle özeti yazılmaktadır.
cornellsayfayapısı
Cornell Teknilği Sayfa Yapısı
 
Cornell not alma yöntemi, daha çok etkili bir çalışma için notların nasıl organize edilebileceğini gösterir. Açıklamak gerekirse, Cornell Üniversitesi Öğrenme Strateji Merkezi’nin yayınladığı rehbere göre “Cornell Not Alma Yöntemi” şu aşamalardan oluşmaktadır;
  1. Kayıt: Ders zamanı, sağ tarafta göreceğiniz “notlar” bölümüne notunuzu telgrafik cümleler (basit,maksimum 5 kelime) kullanarak yazmalısınız.
  2. Kısaltma: Ders sonrası en kısa zamanda sağ taraftaki notları temsil eden en iyi anahtar kelimeleri sol taraftaki hizalarına atayın.
  3. Tekrarlama: Not alma bölümünü kapatıp, anahtar kelimelere bakarak notlarınızı sesli bir şekilde hatırlayıp, ifade etmeye çalışın.
  4. Yansıtma: Kendinize sorular yöneltin: Bu durumların önemi nedir? Bunları nasıl uygularım? vb. Esas olarak, bu bölüm bireyin kendi fikirleriyle notlarının uyumlu olup olmadığını yansıttığı aşamadır.
  5. Gözden Geçirme: Notlarınızı gözden geçirmek için haftada bir en az 10 dakika zaman ayırmaya çalışın. Hepsi bu kadar.

Cornell Şablonları

Evernote, Notion vb. birçok uygulamada cornell not tekniğinde hazırlanmış şablonlara ulaşmanız mümkün. Nitekim yıllardır bir Evernote kullanıcısı olsam da kendi Cornell şablonumu kullanmaktayım. Maalesef Evetnote şablonları paylaşma imkanı vermiyor. 

Cornell tekniği word şablonu: Evernote şablonumu word formatında sizler için düzenledim. İsterseniz buradan indirebilirsiniz. 

Cornell tekniği notion şablonu: Çok sıkı Notion kullanıcısı olmasam da Notion Cornell şablonlarından birine buradan ulaşabilirsiniz.

Cornell tekniği şablonunu kendin yarat: Bölümlerin ayarlarını kendiniz yaparak, kendi şablonunuzu oluşturmanıza yarıyor. Buradan ulaşabilirsiniz.

Cornell Notes Uygulaması

Son olarak, Cornell Notes uygulaması ile android telefonlarınızda cornell tekniği ile not alabiliyorsunuz. Aslında pratik yapmak açısından bu uygulamayı indirmenizi öneririm. 

Cornell Notes Yükle

Cornell Notes
Cornell Notes
Developer: aIPc Soft
Price: Free

Öğr.Gör. Ali Kaplan

Yazıyla ilgili geri bildirimlerinizi isterseniz aşağıda isterseniz mail yoluyla ulaşarak yapabilirsiniz. Teşekkürlerinizi sunmak için yazıyı sevdiklerinizle veya sosyal medyada paylaşmanız yeterli olacaktır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ali KAPLAN sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et