Press ESC to close

Elektronik Notlar Almak: Evernote

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Bilginin hacminin ve hızının giderek arttığı bir dünyada nasıl başarılı olunur? Onlar kendilerini “En iyi Not Alma Uygulaması” olarak tanıtıyorlar. Katılmamak elde değil. Evernote bu alanda yılların tecrübesi. Sıkı kullanıcılarından biri olarak, eşsiz deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.

1. Evernote Nedir? Ne İşe Yarar?

evernoteilenotalmak Merkezi California’da olan Evernote’u Dünya genelinde 225 milyon insanın kullandığı ve uygulamanın 25 dilde hizmet verdiği biliniyor. Günümüzde toplamda 8 milyar notun oluşturulduğu söyleniyor. Evernote, kullanıcıların günlük yaşamlarında notlarını tutup organize edebildiği, birçok platformda stabil hizmet veren bir uygulama zincirinden oluşuyor (1).
Bulut tabanlı hizmet veren uygulama kaydettiğiniz her şeyi anbean bulut sisteminde kayıt altına alıyor. Yani kaydet tuşunu unutun. Öyle Word’teki gibi kurtarma seçenekleri ile uğraşmayı da unutun. Yazdıklarınız olduğu gibi kaydedilip tüm platformlar için anında senkronize ediliyor. Yazıp, kapatın ve ardına bakmayın. Bu kadar basit.
Bir Evernote kullanıcısı olarak yıllar öncesinde bu yazılıma karşı ön yargılarım vardı. 2018 itibariyle kullanmaya başladıktan sonra sadece geç kalmışlığımın pişmanlığını yaşadım. Evernote, her şeyden önce kolay ve nitelikli not alabilme  ve ulaşabilme imkanı sunuyor. Bu alanda birikmiş hayli tecrübeleri olduğundan, işlerini iyi yapıyorlar.
Temel sürümden olmasa da ücretli aboneliklerde çevrimdışı not alma özelliği bulunmakta. İnternetiniz yok diye Evernote sizi yarı yolda bırakmıyor. Çevrimiçi ortama girildiğinde notlar hemen senkronize oluyor.

2. Evernote Her Yerde

       Evernote hemen hemen tüm platformlarda hizmet vermekte: Windows, Mac, Android, İOS, Chrome… Yani ister telefonunuzdan ister bilgisayarınızdan veya tabletinizden. İstediğiniz an notlarınız elinizin altında. Neler kaydedilebilirsiniz?
  • Yazı
  • Resim
  • Ses
  • El yazısı
  • Çizim
  • Web Clipller ile internet sayfaları
  • Mailler
  • Bulut verileriniz (Google Drive, Slack, Salesforce, Microsoft Teams)
  • Siri asistan desteği
  • IFTT ve Zapier desteği

3. Evernote Özellikler

1. Şablonlar

​       Şablonlar, tartışmasız Evernote’un fark yarattığı en iyi özelliklerinden biri. Şablonlara bir nevi hazır not taslakları demek mümkün. Tekrara düşmemek, kolaylık sağlamak için kendi şablonlarınızı da kaydedebiliyorsunuz. Hazırladığım bazı şablonlardan örnek vermek gerekirse; blog makale yazı şablonum, makale inceleme şablonlarım, dergi yazım kuralları şablonlarım, bazı kontrol listeleri (checklist) gibi. Bunlar ile Evernote bana büyük kolaylık sağlıyor diyebilirim. Yalnız bu özelliğin Premium ve Business paketlerde olduğunu belirtmek isterim.
Ayrıca Evernote’un hazır olarak sunduğu şablonları da kullanmak mümkün. Yaratıcı yazarlık, yönetim kaynakları, pazarlama-satış, proje yönetimi, okul vb. alanlarda çok iyi hazırlanmış şablon destekleri sunuyor. Aynı zamanda bu şablonları kendinize göre düzenleyip, kaydedebilmeniz mümkün.

2. Web Clipper Özelliği

       Evernote’un en kullanışlı, rakiplerini geride bıraktığı özelliği desem abartmış olmam. Web Clipper tam da hepimize göre bir araç. Chrome kullanıcılarının faydalanabildiği bu uzantı desteği ile gezindiğiniz web sayfalarını anında tek bir tuşla kaydetmek mümkün. Kayıtlarınızı ister PDF olarak tutun ister yer imi, isterseniz de ekran görüntüsü olarak. Kaydedeceğiniz not defterini seçip, başlık yazabiliyor hatta etiketler de ekleyebiliyorsunuz.
webclipper

3. PDF ve Office Desteği

       Dilerseniz PDF veya MS Office dokümanlarınızı Evernote ile depolayabilirsiniz. Burada en faydalı gördüğüm Evernote özelliklerinden biri de sadece Premium kullanıcılara açık olan doküman içerisinde arama özelliği. Premium üye olmamda en büyük sebeplerden biri olabilir.  Akademik olarak düşününce bu size kendi veri tabanınızı oluşturma desteği sunuyor. Düşünsenize elinizdeki tüm literatürü burada oluşturuyorsunuz ve genel aramaya yazdığınız tek bir kelime ile binlerce makalelerin içerikleri arasından taranarak karşınıza çıkıyor. Kendi Google’ınızı yaratmak bu olsa gerek. Bu muhteşem bir şey. Daha ne denilebilir ki.

4. Belge Tarama

evernotebelgeyakalama Elinizde olan tüm belgeleri elektronik olarak Evernote’a kaydetmeniz mümkün. Bunun için telefon ile belgenin fotoğrafını çekmeniz yeterli. Dilerseniz PDF, dilerseniz JPG formatında saklayabiliyorsunuz. Daha mükemmel olanı da siz hiç OCR (Optical Character Recognition) yapmadan, belgedeki tüm ifadeler tanımlanıyor. Yani daha basitçe anlatmak gerekirse, örneğin; araştırma ders notlarınızı evernote ile çekip saklamaya karar verdiniz ve uyguladınız. Daha sonrasında sınavda çıkan bir soruyu acaba ben bunu not etmiş miydim deyip arama kutusuna yazdığınız da eğer notlarınız içinde aradığınız ifade varsa Evernote böyle şak! diye “Bak burada, notların arasında bu ifade var.” diyor. 

5. Not Defterleri ve Etiketleme

       Evernote ile dilediğiniz kadar ayrı not defterleri oluşturabilir ve bu not defterlerinin altında da kategoriler açabilirsiniz. Her notunuza daha kolay ulaşabilmek için etiketlemelerde bulunabilirsiniz. Evernote, notunuzdaki metin içini zaten taramakta bu yüzden etiket verirken içeriğinde olmayan, notu size en basit şekilde hatırlatan ifadeler kullanmakta fayda var. Ben genelde en az iki etiket kullanarak notlarımı oluşturuyorum.

6. Ekip Çalışması

       Evernote ekip olarak aynı not üzerinde çalışmanıza da fırsat sunuyor. Bu Google Drive’dan da hatırlayabileceğiniz bir özellik. Oluşturduğunuz notları Evernote üyesi olsun, olmasın herkesle paylaşabiliyorsunuz. Düzenleme yapabilmeleri için Evernote üyesi olmaları gerekmekte. Ayrıca sevdiğim bir diğer yan uygulaması Work Chat ile çalışma arkadaşlarınıza buradan yazıp, not paylaşımında bulunabiliyorsunuz. Tüm ekip çalışması özelliklerinden faydalanmak istiyorsanız Evernote Business paketini almanız gerekiyor.

4. Planlar

       Evernote’da üç farklı üyelik sistemi mevcut. Bunlar; Basic, Premium ve Business. Tamamen ücretsiz olan Basic sürümle de bir çok imkanından faydalanabiliyorsunuz. Basic ile Premium arasındaki farklar temelde döküman içeriklerini tarama, Google Drive gibi bulut sistemlerinden dosya ekleme, notu sunuma çevirme gibi ufak ekstralar var. Zaten Evernote bir not uygulaması olduğundan öncelikle sizde de bir not tutma alışkanlığının olması gerek. Evernote’u ben daha çok akademisyenler ve öğrenciler için öneririm. Daha sistemli notlar tutmanıza yardımcı olacak ve akademik başarınızda mutlaka büyük destek sağlayacaktır. Eğer daha basit not alışkanlıklarına (yemek tarifleri, alışveriş listesi vb.) sahipseniz bir sonraki yazım olan “Google Keep ile Not Almak” sizin için daha uygun olabilir.

Daha detaylı bilgi için: evernote.com

5. Evernote İndir

‎Evernote
‎Evernote
Price: Free+
Evernote Web Clipper
Evernote Web Clipper
Developer: Unknown
Price: Free

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Öğr.Gör. Ali Kaplan

Yazıyla ilgili geri bildirimlerinizi isterseniz aşağıda isterseniz mail yoluyla ulaşarak yapabilirsiniz. Teşekkürlerinizi sunmak için yazıyı sevdiklerinizle veya sosyal medyada paylaşmanız yeterli olacaktır. 

Bir yorum da siz bırakmaya ne dersiniz..

Ali KAPLAN sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Bağlantıyı kopyala